زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

نجاة العباد (امام خمینی)





كتاب« نجاة العباد» اوّلين رساله عملیه فارسى حضرت امام خمینی قدس سره مى‌باشد كه در اوان مرجعيّت ايشان جمع‌آورى گرديده است.


۱ - درباره مؤلف




۱.۱ - زندگینامه


حضرت آيت الله العظمى سید روح الله مصطفوی خمینی فرزند سيد مصطفى، در ۲۰ جمادی الثانی سال ۱۳۲۰ هجرى قمرى در شهر خمین به دنيا آمد.

۱.۲ - تحصیل و تدریس


سيد روح الله از همان كودكى تحصيلات خود را آغاز نمود و از زمانى كه طفلى خردسال بود شروع به فراگيرى علوم محمد و آل محمد صلوات الله علیهم نمود. در سال ۱۳۳۹ هجرى در ۱۹ سالگى به اراک رفت تا از حوزۀ علمیّۀ اراك كه در آن زمان زير نظر حضرت آیة الله حائری اداره مى‌شد بهره‌مند گردد. دروس سطح را نزد استاد خود سید علی یثربی کاشانی به پايان رساند و پس از آن به فراگيرى علم اجتهاد در درس خارج حضرت آية الله حائرى مشغول شد تا به درجۀ اجتهاد نائل آمد. حضرت امام خمينى در سال ۱۳۴۰ هجرى، در سن ۲۰ سالگى همراه استادش حضرت آية الله حائرى، مؤسّس حوزۀ علمیّۀ قم به شهر قم هجرت كرد.
امام خمينى درس خارج فقه و اصول خود را در سن ۴۴ سالگى و در سال ۱۳۶۴ هجرى آغاز نمود، كه مصادف با ورود حضرت آیة الله بروجردی به شهر قم بود. درس فلسفه ايشان قبل از سال ۱۳۴۸ هجرى قمرى شروع شده بود( يعنى قبل از ۲۸ سالگى). يكى ديگر از مجالس درس حضرت امام درس عرفان بود. اين درس براى شاگردان خصوصى و مورد اعتماد آن حضرت داير مى‌شد.از ديگر مجالس درس حضرت امام، درس اخلاق بود. و بسيار مورد حساسيت حكومت رضاشاه قرار گرفت و از حضرت امام خواستند كه آن جلسه را تعطيل نمايد، اما حضرت امام پاسخ دادند كه:« من اين جلسات را ادامه خواهم داد، مأمورين بيايند و آن را تعطيل كنند.»‌

۱.۳ - مبارزه و تبعید


امام خمينى مبارزه با ظلم و ستم را از پدر و اجداد طاهرين خود به ارث برده بود. به دنبال مبارزات آن حضرت، حكومت ظالم در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ هجرى شمسى آن حضرت را به زندان انداخت و منجر به قيام پانزده خرداد و شهادت هزاران نفر شد و منجر به تبعيد ايشان به تركيه و از آنجا به عراق شد. امام خمينى در مدت پانزده سال تبعيد خود در نجف، شاگردان فراوانى تربيت كرد كه هر يك استوانه‌اى محكم براى انقلاب اسلامی ايران شدند.

۱.۴ - وفات


حضرت امام خمينى در ۱۴ خرداد سال ۱۳۶۸ هجرى شمسى، مطابق با ۱۸ شوال ۱۴۰۹ هجرى قمرى، پس از عمرى خدمت به اسلام و علوم محمد و آل محمد صلى الله عليهم ديده از اين دنيا فرو بست و به ملكوت اعلى پيوست. پيكر مطهرش در تشییع جنازه‌اى چند ميليونى و بى‌سابقه توسط مردم ايران تشييع شد و در بهشت زهراى تهران، در كنار شهداى انقلاب و جنگ تحميلى به خاك سپرده شد و هم اكنون حرم مطهرش زيارتگاه عاشقان اهل بیت رسول خدا صلى الله عليهم است.

۲ - درباره كتاب



كتاب« نجاة العباد» اوّلين رساله عملیه فارسى حضرت امام خمینی قدس سره مى‌باشد كه در اوان مرجعيّت ايشان جمع‌آورى گرديده است. اين رساله در بيشتر موارد ترجمۀ كتاب« وسيلة النجاة» و در برخى مسائل برگرفته از كتاب« عروة الوثقی » است كه با توجّه به حواشى مرحوم امام قدس سره بر اين دو كتاب يا استفاده از نظرات شفاهى معظم له تنظيم گرديده است. اگر چه پس از ارتحال حضرت آیة اللّٰه العظمی بروجردی و با در دسترس قرار گرفتن رسالۀ توضيح المسائل حضرت امام قدس سره اين اثر به دست فراموشى سپرده شد، امّا مراجعه به آن از لحاظ علمى در موارد بسيارى مفيد است.
[۲] نجاة العباد، امام خمينى، ج۱، ص ۹ .


۳ - چاپ كتاب



به همين جهت مؤسسه تنظيم و نشر آثار حضرت امام قدس سره اقدام به احيا و نشر اين رساله كه بسيارى از خواص شاگردان معظم له نيز از وجود آن آگاه نبودند و نسخ معدودى از آن باقى مانده، نموده است.

۴ - پانویس


 
۱. عروة الوثقی، سید محمد کاظم یزدی، ج۱، ص ۱.    
۲. نجاة العباد، امام خمينى، ج۱، ص ۹ .


۵ - منبع



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.